Grappling

Grappling - Combat Fitness Centar Beograd

Grappling (eng. Submission Wrestling) spada u grupu rvačkih sportova kao što su brazilski džiu džicu, rvanje, džudo, sambo i dr. U sportovima ovakvog tipa, nisu dozvoljeni udarci, a borba počinje iz stojećeg stava. Obaranjem protivnika nekom od dozvoljenih tehnika potrebno je da se uspostavi kontrola  nad protivnikom raznim zahvatima imobilizacije, a zatim se borba nastavlja u parteru, sa ciljem da se plasira neka od dozvoljenih tehnika završnice (poluge na rukama, nogama, vratu, gušenja  ili davljenja) i tako primora protivnika na predaju bez upotrebe udaraca. Program je posebno prilagođen osobama sa slabijim fizičkim predispozicijama.

S obzirom na to da je reč o rvačkom sportu, grepling sve veću popularnost dostiže posebno zbog stoga što je mogućnost povreda u praksi vrlo mala i kao takav grepling je idealan sport za sve bez obzira na starosno doba. S obzirom na veliku popularnost greplinga u svetu, tendencija je Svetskog grepling odbora da ovaj borilački sport uključi u olimpijske borilačke sportove, odnosno discipline, što bi se trebalo dogoditi već na letnjim Olimpijskim igrama 2016.godine.

Trening se radi sa kimonom i bez kimona zbog velikog spektra tehnika. Kada se radi bez kimona ovakav način borenja je znatno fizički zahtevniji i podrazumeva modifikaciju tehnika bacanja i poluga u parteru. Grappling ima veliku ulogu u razvoju MMA sporta jer bez znanja partera ne moguće je postati vrhunski borac. Nije dovoljno znati samo udaračke tehnike, već je potrebno snalaziti se i u parteru.