Eklektički borilački sistem – EFS

Eklektički borilački sistem kao što sama reč eklektički govori jeste skup najboljih elemenata više borilačkih sistema. Borilačke veštine su međusobno ukloplje tako da daju jednu novu veštinu koja je visoko efikasna u realnim situacijama i zasniva se na principu “minimum napora – maksimum uspeha”. EFS je nastao kao plod dugogodišnje potrage za veštinom koja će biti superiornija u odnosu na sve do tada postojeće. Na osnovu svog velikog borilačkog i životnog iskustva (12 godina treniranja wing chun-a, judo-a i box-a) Borislav Ćosić shvata da nijedna do tada postojećih borilačkih veština ne zadovoljava njegovu potrebu za efikasnom primenom u svim realnim situacijama u kojima se do tada nalazio. Upravo iz tog razloga odlučuje da osnuje novi borilački sistem zasnovan na konceptima koji se za ono vreme u svetu borenja na ovim prostorima mogu smatrati revolucionarnim. Sistem je nazvao Eclectic Fighting System Akademija. Akademija je krenula sa radom 1998 godine u Beogradu. Veštine od kojih je nastao EFS su: wing chun, box, kick box, judo, filipinsko indonežanski sistemi borenja; kali, arnis, eskrima i brazilski jiujitsu. To je zaokružen i na tvrdom tlu realnosti proveren borilački sistem koji pokriva sve distance borenja, od najduže (palica), preko box i treping (bliske) distance, do najkraće (borba u parteru).

Za 14 godina rada kroz akademiju je prošao veliki broj učenika koji su stekli veliko praktično-teorijsko znanje i podigli sebe na viši psiho-fizički nivo. Među njima su kako pripadnici vojske, policije i ljudi iz obezbeđenja poznatih ličnosti, tako i studenti, đaci, radnici, umetnici i ostali.

Borenje pod stresom je EFS TRADE MARK. Da bi se osoba uspešno nosila sa protivnikom u realnom okršaju mora biti posebno psiho-fizički spremna. Ovome se posvećuje ogromna pažnja u EFS Akademiji. Polaznici se specijalno obučavaju da se u stresnoj situaciji ne blokiraju čime preuzimaju inicijativu u svoju korist. Polaznici od prvog časa bivaju izloženi psiho-treningu (stress fighting) koji ih sprema za realne fizičke sukobe. Smatramo da se ovim posebno izdvajamo od drugih borilačkih klubova.

Pricipi koje smo postavili na početku i dalje čine temelj naše veštine koja se neprekidno razvija i evoluira ne gubeći svoj osnovni cilj – “za što kraće vreme onesposobiti protivnika, štiteći tako sebe ili druge”.